afis 25 ianuarie 2020 cinema scaled

„Cardinalul” și „Autobiografia lui Ceaușescu” – filmele acestui week-end la Cinematograful „București”

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, de la ora 18.00, la Cinematograful de artă „București”, va fi reproiectat filmul „Cardinalul”. Proiecția nu a fost aleasă întâmplător – vineri, în data de 24 ianuarie, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, iar  filmul „Cardinalul” reprezintă  o adevărată lecție de istorie. Regia îi aparține lui Nicolae Mărgineanu, în rolurile principale fiind Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar și Bogdan Nechifor.

„Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în Penitenciarul Sighet. Iuliu Hossu este cel care a citit la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în Penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică  episcopul  Iuliu Hossu  care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți. Prețul unui bilet este de 8 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 26 ianuarie 2020, de la ora 18.00, difuzăm, la Cinematograful „București”, filmul românesc „Autobiografia lui Ceaușescu”. Nici această proiecție nu este una întâmplătoare – filmul fiind proiectat chiar în ziua în care Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al Republicii Socialiste România, era născut. Regia îi aparține lui Andrei Ujică. Filmul este unul documentar, realizat exclusiv din imagini de arhivă, obținute de la TVR și de la Arhiva Națională de Filme, și prezintă inclusiv scena judecării soților Ceaușescu, din 25 decembrie ’89. Au fost incluse în documentar și imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate – imagini tăiate la cenzură, căutate și selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări. Prețul unui bilet la „Autobiografia lui Ceaușescu” este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *